vrijdag 16 december 2011

Billie Jo Spears(74) overleden

Country zangeres Billie Jo Spears is op woensdag 14 december 2011 aan kanker overleden. Zij is vooral bekend van de hit Blanket On The Ground uit 1975. Spears werd 74 jaar.


Billie Jo Spears geboren op 14 januari 1937 woonde in de buurt van Houston, Texas. Zij had vooral grote invloed op de popgerichte countrymuziek. Een stijl waar ook mensen zoals Kenny Rogers en Ronnie Milsap veel success mee hadden. In 1969 scoorde ze haar eerste hit met het nummer Mr Walker Its All Over. In 1993 onderging Spears al een bypass operatie.
 
 
Haar laatste album Billie Jo Spears Today kwam in 1983 uit.

woensdag 7 december 2011

Unieke CD van Jules de Corte uitgebracht via Fonos

Via de Nederlandse muzieksite Fonos verschijnt vandaag woensdag 7 december 2011 een dubbel-CD met niet eerder uitgebracht van kleinkunstenaar Jules de Corte. De CD 'Ons Nederlandje' bevat liefst 48 liedjes, afkomstig uit de archieven van Het Instituut voor Beeld en Geluid.


Jules de Corte (1924-1996) was een van de beroemdste Nederlandse liedjeszangers uit de tweede helft van de vorige eeuw. Veertig jaar lang was hij een graag gehoorde en geziene gast op radio en tv. Veel van de opnamen die De Corte maakte voor de diverse Nederlandse Omroepen blijken niet alleen bewaard te zijn gebleven maar verkeren ook nog eens in uitstekende staat. Een bloemlezing van die radio-opnamen is nu terug te vinden op de CD 'Ons Nederlandje'.  
 
‘Ons Nederlandje’ bevat 48 nummers en is samengesteld door Jules’ weduwe Thea de Corte. Ze maakte een mooie keuze uit de rijke nalatenschap van haar man. Technicus Gerard Leeuw poetste de opnamen op tot een luisterrijk geheel. De dubbel-CD 'Ons Nederlandje' is uitsluitend verkrijgbaar via de site: www.fonos.nl. Hier vindt u ook de nodige achtergrondinformatie over zowel Jules de Corte als de totstandkoming van dit unieke project.
 

Fonos  is het Nederlandse muziekarchief. Via de website van Fonos zijn oude, niet meer in de winkel te verkrijgen platen van Nederlandse makelij nog steeds te koop. De catalogus van Fonos omvat ruim 15.000 titels, louter producties van Nederlandse origine en exclusief op CD verkrijgbaar via www.fonos.nl.

donderdag 24 november 2011

Zangeres en actrice Andrea True (68) overleden

De Amerikaanse zangeres en actrice Andrea True is op 7 november 2011 in een ziekenhuis in New York overleden. True had met haar Connection in 1976 met 'More, more, more' en in 1977 met 'What's your name, what's your number' twee Tipparadenoteringen.In de Amerikaanse lijst van Billboard kwam 'More, more, more' tot de vierde plaats. In de Britse hitlijst bereikte het nummer de vijfde plaats.


Andrea True werd op 26 juli 1943 in Nashville, Tennessee in de Verenigde Staten geboren als Andrea Marie Truden. Naast het zingen van disconummers was ze vooral te zien in pornofilms. In 2005 was ze nog in een documentaire getiteld 'Inside Deep Throat' te zien. Deze docu-film gaat over de film 'Deep Throat' uit 1972 en de effecten hiervan in de Amerikaanse society.


Andrea True is 68 jaar geworden.

vrijdag 18 november 2011

Renée van Wegberg ambassadrice Stichting Wereldpaviljoen

Renée van Wegberg (NSF 05) uit Horst is ambassadrice geworden van de Stichting Wereldpaviljoen. Deze organisatie wil kinderen via leren door beleving kennis laten maken met andere culturen.

Van Wegberg vindt het bijzonder om samen te werken met de stichting Wereldpaviljoen: "Ik ben ambassadrice geworden van het Wereldpaviljoen omdat ik het belangrijk vind dat kinderen in aanraking komen met de vele mooie culturen in deze wereld.

Sociaal zijn naar je medemens, begrip hebben voor elkaar en tolerant zijn, zijn in deze maatschappij en in deze tijd erg belangrijk". De musicalster vindt het ook belangrijk dat het Wereldpaviljoen aandacht schenkt aan de acht millenniumdoelen. "De doelen van dit educatief centrum voor mondiale vorming om alle kinderen naar school te krijgen, minder sterfte bij geboorte te realiseren en te werken aan een eerlijkere wereld kan ik alleen maar volledig steunen.
 
Het Wereldpaviljoen wil van onze jeugd wereldburgers maken en ik vind fijn om hierbij betrokken te zijn en ik ben er trots op dit te doen", aldus Van Wegberg. Stichting Wereldpaviljoen presenteert zich op de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 welke van 5 april tot en met 7 oktober in de gemeente Venray, Venlo, Horst aan de Maas en Gennep wordt gehouden met een kleurrijke inzending waar onder andere informatie wordt gegeven over de millenniumdoelen en over het functioneren van een inleefatelier.

De stichting wil namelijk na de Floriade een permanent Wereldpaviljoen openen met daarin een inleefatelier waarin kinderen en jongeren op een attractieve wijze kennis kunnen maken met het leven van leeftijdsgenootjes elders in de wereld.

 

dinsdag 15 november 2011

Frontman Stefan Zauner verlaat Münchener Freiheit

Na meer dan 30 jaar Münchener Freiheit (ESF 1993) heeft frontman en zanger Stefan Zauner besloten om de Duitse groep te verlaten.

Zauner (30 juni 1952) wil zich in de toekomst concentreren op het produceren van eigen nummers en producties voor andere artiesten.De groep Münchener Freiheit bestaat verder uit Aron Strobel (26 januari 1958), Michael Kunzi (27 augustus 1958), Renard Henry Hatzke (30 november 1955) en Alexander Grünwald (7 september 1954).

Inmiddels is er een opvolger gevonden voor Zauner (op de foto tweede van links). Hij heet Stephan Thielen. Hij heeft al ervaring opgedaan in andere groepen.Vanaf komend jaar zal Münchener Freiheit met Thielen in hun gelederen op tournee gaan.

De groep scoorde hits als 'Ohne Dich', 'Tausendmal Du' en 'Play it cool'  en 'Keeping the dream alive' (als Freiheit). In 1993 vertegenwoordigde de groep Duitsland op het Eurovisie Songfestival. Met 'Viel zu weit', een compositie van Stefan Zauner, kwamen ze niet verder dan de achttiende plaats met 18 punten. Het Eurovisie Songfestival werd toen in het Ierse Millstreet gehouden.

woensdag 9 november 2011

Rapper Heavy D (44) overleden

De Amerikaanse rapper Heavy D is dinsdag 8 november 2011 op 44-jarige leeftijd overleden. De rapper werd rond het middaguur (lokale tijd) met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd vanaf zijn woning in Beverly Hills. Een uur later overleed hij in het ziekenhuis. De doodsoorzaak is nog niet bekend.


Heavy D is het pseudoniem van in Jamaica geboren rapper, acteur en platenproducer Dwight Arrington Myers. Hij werd op 24 mei 1967 geboren. Als kind verhuisde hij naar New York. Onder de naam Heavy D & The Boyz bracht hij in 1987 zijn debuutalbum Living Large uit.
 
De grootste hit van Heavy D & The Boyz was Now That We Found Love in 1991, een cover van The O’Jays. In Nederland bereikte hij hiermee de tweede plaats van de Top 40. Ook was Heavy D te horen op Alright van Janet Jackson en op Jam van haar broer Michael.

In oktober trad Heavy D nog op tijdens het tributeconcert van Michael Jackson in Wales. Hij voerde daar de hit Jam op met Jacksons andere zus, La Toya. Als acteur was Heavy D onder meer te zien in de series Boston Public en The Tracey Morgan Show.
 
 

vrijdag 4 november 2011

Muziekplatform MusicTribe: nieuwe stap in het uitbrengen van muziek

Op zaterdag 5 november gaat MusicTribe van start, een nieuw Nederlands online-initiatief voor artiesten die hun muziek zelf op cd willen uitbrengen.
 
 
Via www.musictribe.com kunnen artiesten (nieuw of bekend) makkelijk albums uploaden en aanbieden. De consument kan eenvoudig zoeken, luisteren en bestellen. MusicTribe perst voor elke bestelling een unieke cd en stuurt die op. Geen gedoe, geen voorraad, geen risico. Echte één op één uitwisseling tussen artiest en fan.

Artiesten bepalen zelf de verkoopprijs (vanaf €9,99) en daarmee hun winst per verkocht exemplaar. Desgewenst kan MusicTribe ook zorg dragen voor de digitale verspreiding van de muziek via platforms als iTunes en Spotify.


De ‘on demand’ dienst wordt 5 november gelanceerd en de verwachting is dat de catalogus snel zal groeien. Zo verschijnen exclusief via MusicTribe twee niet eerder uitgebrachte albums van Herman Brood, die 5 november 65 jaar geworden zou zijn. Het betreft Herman Live In Paradiso (met big band) en Ciao Herman.
 
Laatstgenoemde is een nieuwe versie van de cd Ciao Monkey, waaraan het duet When I Get Home (met Hermans dochter Holly Mae) is toegevoegd.

Diverse labels en artiesten hebben reeds toegezegd gebruik te zullen maken van de innovatieve diensten van MusicTribe. Onder meer het independent muzieklabel It's Your Record en singer/songwriter Levi Silvanie verkopen hun (fysieke) CD's via MusicTribe.

MusicTribe is een onderdeel van Brand Entertainment Network, een in Nederland gevestigd internetbedrijf dat zich specialiseert in on demand-toepassingen op het gebied van muziek.

woensdag 2 november 2011

Rijk de Gooyer (85) overleden

Acteur en zanger Rijk de Gooyer is woensdag 2 november 2011 thuis in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij is 85 jaar geworden.
 
De Gooyer geboren in Utrecht op 17 december 1925 overleed rond 12.00 in zijn slaap. De acteur leed aan alvleesklierkanker.De Gooyer vormde in de jaren '50 een komiekenduo met Johnny Kraaijkamp (overleden op 17 juli 2011). Bij de AVRO kreeg het duo zijn eigen tv-show.

Later maakte hij als acteur furore in speelfilms als Soldaat van Oranje, De Avonden en Hoogste Tijd. In de jaren '90 was hij vooral te zien op tv, in de VARA-serie In Voor- en Tegenspoed. Ook is hij bekend van reclamespotjes als Foutje, bedankt (Reaal).

Samen met Johnny Kraaykamp sr. scoorde hij ook hits in de Nederlandse Top 40. Onder andere met: Ik ben zo blij, De oude sopraan uit de Jordaan/Wie wordt er lid?, De bostella (in 1967 op nummer één), Pa wil niet in bad en Oh oh wat een familie.

De Gooyer won in zijn leven driemaal een Gouden Kalf. De eerste in 1982, voor zijn hele oeuvre. Zijn tweede ontving hij voor de film Hoogste Tijd in 1995. Het derde Gouden Kalf kreeg hij in 1999 voor Madelief, krassen in het tafelblad.

Een van die beeldjes gooide hij destijds uit een taxi, omdat hij er geen waarde aan hechtte.De crematie zal op een nog onbekend tijdstip in besloten kring plaatsvinden.

"Het overlijden van Rijk de Gooyer is triest nieuws. Uiteraard was het vooral mijn vader die met hem heeft gewerkt. Ik ken hem vooral uit mijn jeugd, want hij was vaak bij ons thuis. Dus had ik vaak twee bijzondere mannen om me heen. Dat maakte de boel compleet", zo reageert acteur Johnny Kraaijkamp jr., zoon van John Kraaijkamp." Ze verschilden wel erg van elkaar. Ik ben enorm trots hem goed gekend te hebben. Ik vind hem een van de beste filmacteurs van Nederland.''

maandag 31 oktober 2011

Claudia de Breij zingt protestlied voor Mauro

Cabaretière Claudia de Breij heeft een protestsong gemaakt voor de Angolese asielzoeker Mauro. Dat meldt zij op haar website.

"Droom maar lekker rustig van de regels' Aan de uitzondering wordt maar niet gedacht' Want daaraan zie je pas de wreedheid' Meneer de minister, slaap zacht”, luidt een gedeelte van het nummer, een bewerking van Welterusten, mijnheer de president van Boudewijn de Groot.

Volgens haar impresariaat was de site van De Breij maandag enige tijd offline vanwege de vele bezoekers die de tekst bekeken.


Hierbij de tekst:

Meneer de minister, welterusten
Slaap maar lekker, hier in Holland ben je thuis
Denk maar niet te veel aan al die verre kusten
Stuur Mauro en de anderen maar naar huis
Denk vooral niet aan uw oude idealen
Gooi de principes die u had maar overboord
Denk maar niet aan hoe ze hem straks komen halen
Droom maar fijn van uw regeerakkoord

Denk maar niet meer aan uw tijd als burgemeester
Aan wat u toen over die haatzaaiers dacht
Vier jaar later blijkt u toch verwante geesten
Meneer de minister Slaap zacht

Denk maar niet meer aan hoe u nog geloofde
In Jezus en in Generaal Pardon
Denk maar niet aan hoe u vroeger nog beloofde
Dat u alles voor ze doen zou wat u kon
Droom maar niet van al die nare zeecontainers
Van de mannen, van de kinderen, van de vrouw
Die horen na de reis op naar iets beters
Dit land is wel beloofd, maar niet aan jou

Droom maar lekker rustig van de regels
Aan de uitzondering wordt maar niet gedacht
Want daaraan zie je pas de wreedheid
Meneer de minister, slaap zacht

Denk maar niet meer
aan die hypocriete types
Wat zijn ze boos, wat komen ze in ‘t geweer
Als Sahar, of als Mauro een gezicht heeft
Zonder ooit te denken: er zijn er meer
Die naamloos van Schiphol zullen vertrekken
Die we niet kennen van gezicht en van verhaal
Die we zonder centje pijn laten verrekken

Als we ze niet hebben gezien op het journaal
Denk maar niet teveel aan al die verre oorden
Waar in het Nederlands gedroomd wordt in de nacht
Van voetbal, Sinterklaas en mooie woorden
Meneer de Minister, slaap zacht.

Bart Arens (Mega Top 50) als gastspreker tijdens Hitparadedag 2011

Tijdens de Hitparadedag van zondag 6 november zal radio-dj Bart Arens als gastspreker aanwezig zijn. In hitparadekringen is Arens vooral bekend als de presentator van de Mega Top 50, die iedere zaterdag van 15:00 tot 18:00 uur wordt uitgezonden op 3FM.


Directe aanleiding voor de aanwezigheid van Arens is de lancering van de website van de Mega Top 50 en het scanproject van de gedrukte exemplaren van deze lijst, inclusief alle voorlopers, zoals de Nationale Hitparade en de Daverende Dertig.


Wie beschikt over oude gedrukte exemplaren van deze lijsten wordt verzocht deze mee te nemen naar de Hitparadedag, zodat gekeken kan worden of deze al bekend zijn.

Zie ook:

http://muziekenmediafreaks.blogspot.com/2011/10/14e-editie-van-de-landelijke-ruil.html

zaterdag 29 oktober 2011

Britse presentator Jimmy Savile (84) overleden

In zijn huis in het Britse Leeds is de Britse televisie-presentator, DJ en acteur Jimmy Savile op 84-jarige leeftijd overleden.

Savile begon zijn carrière als DJ bij Radio Luxemburg. In 1964 werd hij presentator van het langlopende muziekprogramma Top of the Pops. 42 jaar later was hij ook te zien in de laatste aflevering.

Sinds het midden van de jaren 70 tot 1994 maakte Savile voor de BBC het veelbekeken programma 'Jim 'll Fix It', waarin hij wensen van kijkers vervulde. Op het hoogtepunt van die show kwamen er elke week zo'n 20.000 kijkersbrieven met wensen binnen.

In 1974 op 23 februari om precies te zijn presenteerde Savile de Britse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Alle zes liedjes werden gezongen door Olivia Newton-John. Uiteindelijk werd na het stemmen per briefkaart het lied 'Long live love' uitgezonden naar de Britse badplaats Brighton, waar toen het Eurovisie Songfestival plaatsvond. Ze werd toen vierde achter ABBA , Gigliola Cinquetti en Mouth and McNeal.

Behalve zijn tv-werk deed Savile ook veel aan liefdadigheid. Hij haalde miljoenen ponden op voor het goede doel. In 1990 werd hij daarvoor door koningin Elizabeth tot ridder geslagen.

Sir James Wilson 'Jimmy' Savile zou maandag 31 oktober 85 jaar zijn geworden.

zaterdag 22 oktober 2011

Duitse artiesten verkeren in geldproblemen

De Duitse Schlagerzanger Chris Roberts (ESF 1985) verkeert in opnieuw in geldproblemen. Ook vorig jaar moest de zanger voor de tweede keer failliet worden verklaard bij de rechtbank.

De voormalige Sonnyboy van de Schlagerwereld was in de jaren zeventig niet weg te slaan in uitzendingen als 'Hitparade im ZDF' van Dieter Thomas Heck. Echter de optredens werden minder, hits bleven uit en de inkomsten werden ook minder.

In 2004 stond Chris Roberts ook al voor de rechtbank. Zijn platenfirma was hem nog zo'n 60.000 euro schuldig. Zelf moest Roberts zo'n 30.000 euro nabetalen aan de belastingdienst. Dit was de zanger niet meer op te brengen.

De optredens voor Chris Roberts zijn anno 2011 nog steeds niet erg veel. In april kwamen in een feesttent in Neubrandeburg slechts een kleine honderd toeschouwers kijken, voor een entreeprijs van 12 euro 50. Roberts sleepte zich voort op het podium. Vele fans verlieten voortijdig de feesttent.
Ook Tony Marshall (Duitse voorronde 1976) verkeert in geldzorgen. Hij is als kredietonwaardig bestempeld. Marshall moest onlangs zijn riante villa in Baden-Baden verkopen. Momenteel woont hij gehuurd. Ook zijn villa in Florida in de Verenigde Staten en zijn 37 oldtimers heeft hij van de hand moeten doen. En dat voor een zanger die eens miljoenen platen verkocht, en hiermee miljoenen verdiende.

Schulden heeft hij inmiddels afbetaald, zegt hij in een Duitse krant. Banken vertellen hem echter anders. Volgens eigen zeggen is hij niet failliet. Hij stond onlangs voor een vriend 45.000 euro borg bij een bank. Tony Marshall vindt het belangrijker dat hij nog steeds voor het publiek kan zingen.

maandag 17 oktober 2011

Mash Up van Scooter en Vicky Leandros

De Duitse technoformatie Scooter (Duitse voorronde 2004) heeft een zogenoemde 'Mash up' gemaakt van 'L'amour est bleu' van Vicky Leandros (ESF 1967-1972, Duitse voorronde 2006). Het nummer 'C'est bleu' van Scooter feat. Vicky Leandros staat op het nieuwe album van de heren H.P Baxxter, Rick J. Jordan en Michael Simon. Dit album heet 'The Big Mash Up'. Zowel het album als 'C'est bleu' is sinds 14 oktober als download verkrijgbaar. Het album ligt ook fysiek in de winkels.

'The Big Mash Up' is overigens een dubbel-cd. Op het tweede schijfje staat het langste Scooter-single van de wereld 'Suck My megamix'. Dit nummer duurt maar liefst 79 minuten en 57 seconden. Deze mix bevat hun meer dan 40 singles.

'L'amour est bleu' van Vicky Leandros (toen nog Vicky) was in 1967 de Luxemburgse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Vicky Leandros werd hiermee vierde. Vicky nam het nummer ook op in onder meer het Nederlands ('Liefde is zacht') en het Duits ('Blau wie das Meer'). 'L'amour est bleu' genoot meer bekendheid in de instrumentale versie van Paul Mauriat 'Love is blue'.

De versie van Scooter en Vicky Leandros is hier te bekijken:


En hier is de originele versie van Vicky Leandros te bekijken:

vrijdag 14 oktober 2011

Veertiende landelijke Hitparadedag op zondag 6 november 2011


De 14e editie van de landelijke ruil-informatie- en ontmoetingsdag voor verzamelaars en liefhebbers van Top 40 en andere hitlijsten, ofwel de

               *  *  *   H  I  T  P  A  R  A  D  E  D  A  G  *   *  *

zal plaatsvinden op zondag 6 november 2011

LOCATIE
Restaurant 'De Beerenkuil',
Biltsestraatweg 102, 3573 PS Utrecht,
Telefoon: 030-2719437
Internet: http://www.restaurantdebeerenkuil.nl/content2/pagina05.htm 
(routebeschrijving, kaartje en foto)

ZAAL
Open: 10:00 uur, sluiting: omstreeks 15:30 uur

TOEGANG
3,50 euro per persoon

INFORMATIE
De Hitparadedag is dé jaarlijkse ontmoetingsdag voor iedereen die geïnteresseerd is in hitlijsten. De bezoekers komen uit alle windstreken in Nederland en zelfs ook uit Vlaanderen.

Er zullen veel hitparadedeskundigen aanwezig zijn, zoals de personen achter diverse internetsites en de belangrijkste leden van de 'mailinglist' Chartfreaks. Daarnaast zullen diverse gevorderde verzamelaars interessant materiaal op het gebied van hitlijsten kunnen laten zien. Sommigen nemen ook het nodige ruilmateriaal mee.

Er zal voldoende tijd zijn om met elkaar van gedachten te wisselen, verzamelingen te bekijken en te pogen via ruilcontacten de eigen verzameling uit te breiden. Tijdens de gezamenlijke sessie zullen de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar aan de orde komen.

Bent u  geen actieve verzamelaar van hitlijsten of beschouwt u zichzelf niet als deskundige, dan is dat beslist geen reden om weg te blijven.  Er is genoeg te zien en te horen om een leuke dag te beleven.

LIGGING
Restaurant ‘De Beerekuil’ ligt (verscholen onder de bomen) aan de oostrand van Utrecht langs een (drukke) uitvalsweg met gescheiden rijbanen, ongeveer 500m ten oosten van rotonde de Berenkuil.

VERVOER
Auto vanuit Hilversum:
A28 AMERSFOORT, 1e afslag De Bilt, de Uithof, richting De Bilt volgen.
Dan kruising met N 237, Hessing Automobielen en Utrecht volgen (linksaf).
Bij verkeerslichten op de parallelweg gaan rijden.
Paviljoen op Manege Groenesteyn, inrit nabij bord ANWB.


Auto vanuit Den Haag en Arnhem: A12
A27 op richting Hilversum, afslag Amersfoort A28, afslag de Uithof/De Bilt, De Bilt volgen.
Dan kruising met N 237, Hessing Automobielen en Utrecht volgen (linksaf).
Bij verkeerslichten op de parallelweg gaan rijden.
Paviljoen op Manege Groenesteyn, inrit nabij bord ANWB.

Auto vanuit Den Bosch, Breda:
Afslag A28 Amersfoort. Afslag de Uithof- De Bilt.
Dan kruising met N 237, Hessing Automobielen en Utrecht volgen (linksaf).
Bij verkeerslichten op de parallelweg gaan rijden.
Paviljoen op Manege Groenesteyn, inrit nabij bord, ANWB.

Bus vanaf Utrecht CS:
Connexxion Bussen:
- 74 (richting Driebergen-Rijsenburg)
- 50 (richting Wageningen)
Halte: Archimedeslaan + 1 minuut lopen

donderdag 13 oktober 2011

Metropole Orkest frist Gute nacht Freunde op

Het Metropole Orkest heeft 'Gute nacht Freunde' van Reinhard Mey (Duitse voorronde 1972) de inmiddels 35 jaar oude tune van 'Met het oog op morgen' een opfrisbeurt gegeven. De vernieuwde tune van Reinhard Mey is gearrangeerd door Franck van der Heijden. De tune bevat meer violen en minder blazers. Het resultaat mag sfeervol en warm worden genoemd.

'Hij klonk stoffig, je hoorde de ruis erdoor. Hij paste niet meer bij de tijd', verklaart een medewerkster van het actualiteitenprogramma. 'We proberen het moment voor te zijn dat iedereen zegt, dit kun je niet meer laten klinken op Radio 1'

Arrangeur Franck van der Heijden: 'Ik heb mijn best gedaan om nog iets van het origineel heel te laten. Ik denk dat het ook niet zo'n schokkende versie is geworden. Maar ja, men hangt ook nogal aan de oude versie.'Het resultaat is vanavond (donderdag 13 oktober) na het nieuws van 23.00 uur op Radio 1 bij de NOS te horen.

Gute nacht Freunde was in 1972 in Duitsland een voorrondelied voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar. Inga & Wolf die het lied toen ten gehore brachten werden toen vierde. Het lied werd geschreven door Alfons Yondrascheck. Zelf zag meneer Yondrascheck het niet zitten om het lied zelf te zingen.

De originele versie van Inga & Wolf werd een redelijk succes in de Duitse hitlijst. Toen dacht de componist : Ik zal het zelf ook maar eens op de plaat zetten. Helaas voor hem kwam diens versie niet in de Duitse hitlijst. In 1974 kwam zijn versie wel tot de veertiende plek in de Nederlandse Top 40. Alfons Yondrascheck is het pseudoniem van Reinhard Mey. Als men het in interviews met Mey heeft over 'Gute nacht Freunde' verzwijgt hij telkens dat het nummer in 1972 een voorrondelied was voor het Eurovisie Songfestival. Ook bijvoorbeeld enkele jaren geleden in de 'Top 2000 a go go'.

Hier kunt u het maken van de opname van de nieuwe versie bekijken:

maandag 10 oktober 2011

Golden Earring heeft een eigen postzegel

Vandaag is de eerste postzegel met muziek, ter ere van het 50-jarig jubileum van Golden Earring, in het Haags Historisch Museum door PostNL onthuld. Door een smartphone met speciale applicatie (app) bij de postzegel te houden, gaat het nummer Radar Love draaien.
 
 
De postzegel is de eerste uit een serie muziekpostzegels met geluid, die aandacht schenkt aan de belangrijkste popalbums die ooit in Nederland zijn verschenen. Met dit concept heeft PostNL een wereldprimeur. Bandlid en medeoprichter Rinus Gerritsen ontving het eerste vel uit handen van Ger Jacobs, commercieel directeur bij PostNL.


Moontan is internationaal het succesvolste album van de Golden Earring. Om te vieren dat de band dit jaar al 50 jaar bestaat, heeft PostNL juist Moontan gekozen om de postzegelserie mee te starten. De serie is tot stand gebracht in samenwerking met diverse platenmaatschappijen.
 
 
Elke postzegel uit de serie schenkt aandacht aan een ander belangrijk popalbum. Enkele voorbeelden zijn de albums 'Groeten uit Grollo' ,(Somebody will know some day) van Cuby & the Blizzards en 'Niemand in de stad' (Ik kan het niet alleen) van De Dijk. Van elk album is steeds een nummer te horen via een smartphone met speciale app of een audiopen. De app is te downloaden via www.postnl.nl/apps.


Het postzegelvel 'Moontan' inclusief het gratis bewaarblad is verkrijgbaar bij PostNL Postkantoren, Bruna-winkels en via www.collectclub.nl. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

vrijdag 7 oktober 2011

DJ en zangeres Meta de Vries (70) overleden

DJ en zangeres Meta de Vries is gisteravond donderdag 6 oktober 2011 in haar woonplaats Leusden op 70-jarige overleden aan de gevolgen van kanker. Meta de Vries werd in Den Haag op 29 maart 1941 geboren.  Als oorlogskind groeide zij op met het idee dat razzia's en het eten van bloembollen de normaalste zaak van de wereld waren. Pas na haar kleutertijd ontdekte zij het tegendeel. Als kind van een leraar ging zij na de mulo en MMS naar de kweekschool. Vervolgens werkte ze vijf jaar als kleuterleidster, maar stapte in december 1964 over naar de AVRO. Daar begon ze als omroepster voor Hilversum 2.

In oktober 1965 startte de popzender Hilversum 3. Daar werd zij de eerste vrouwelijke diskjockey bij de publieke omroep en presenteerde programma's als Blues, Ballads & Beat, Muziek met Meta en Juist op zondag. Vooral met dat laatste programma, waarin zij uitgaanstips gaf, werd zij populair. Ze zou tot 1991 in dienst blijven bij de AVRO en vertrok vervolgens om zich in te gaan zetten bij Euro Jazz.

In april 1999 begon zij met twee programma's per week (De Zuid-Hollandse Zaterdag en De Zuid-Hollandse Zondag) bij de regionale omroep Radio West, waar zij wederom uitgaanstips gaf. Ondanks het feit dat ze de best beluisterde presentator was, werd ze toch na drie jaar wegbezuinigd. Hierna werkte Meta een jaartje bij de regionale omroep Utrecht (RTV Utrecht).

Ze is een tijd docente geweest aan de Media Academie in Hilversum, waar ze o.a. les gaf in presentatietechniek. Verder spreekt ze bedrijfsfilms en commercials in. Meta werkt al jaren voor het Nederlands Bureau voor Toerisme en presenteert voor hen lekkerweg.nl, de toeristische berichtjes voor en na het nieuws op zaterdag- en zondagmorgen op Radio 1 en 2.

Behalve van het radiowerk was zij ook een groot liefhebber van jazzmuziek. Dat bleef niet alleen bij luisteren, ze was zelf ook een verdienstelijk zangeres. Onlangs bracht ze een CD uit: My Shining Hour.Van september 2005 tot september 2010 was de Vries te horen op de landelijke radio bij MAX, waar ze op zaterdagavond op Radio 2 een uurtje het programma Easy Listening presenteerde. Daarnaast was ze wekelijks te horen met Meta op Zondag op Radio 6.

woensdag 5 oktober 2011

Boy George not amused om AH-reclame

De Britse zanger Boy George is boos op zijn muziekuitgeverij EMI Virgin Music Holland. Dit omdat het bedrijf de makers van de Albert Heijn-reclames toestemming gaf om zijn nummer Karma Chameleon te gebruiken voor een reclamespotje.


In augustus was een commercial te zien waarin de AH-supermarktmanager (Harry Piekema) de tekst “tweede komkommer gratis” zingt over de melodie van Karma Chameleon.“Ze hebben verdomme geen respect!”, twittert Boy George over de muziekuitgeverij die zijn rechten in Nederland beheert.

Volgens de voormalige Culture Club-zanger moest het reclamebureau TBWA, die de reclamespots van Albert Heijn produceert, vijfduizend euro betalen voor het gebruik van de song. Karma Chameleon stond in oktober 1983 één week op de eerste plek van de Nederlandse Top 40.

vrijdag 30 september 2011

Venraynaar Ramon Verkoeijen maakt kans op de Televizier Talent Award

Venraynaar en oud-medewerker van Omroep Venray Ramon Verkoeijen is genomineerd voor de Televizier Talent Award, een prijs voor veelbelovend televisietalent. Ramon 'De Stagiair' zoals zijn bijnaam luidt was dit jaar te zien in het BNN-programma 'De Klusjesmannen', waarin hij samen met Sander Lantinga allerlei vakantiebaantjes uittestte.

Ramon Verkoeijen moet het opnemen tegen Guus Meeuwis voor 'Ik hou van Holland' en 'jakhals' Erik Dijkstra uit 'De wereld draait door'.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op 21 oktober in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dit wordt door de AVRO live uitgezonden op Nederland 1.

Edsilia Rombley neemt duet op met Ruth Jacott

Edsilia Rombley (ESF 1998-2007) en Ruth Jacott (ESF 1993) hebben samen een single opgenomen. Het nummer, 'Uit Het Oog, Niet Uit Mijn Hart' komt maandag 3 oktober uit.Het idee voor de single kwam van Edsilia. Zij werkte al enige tijd aan een nieuw album, en koesterde de wens een duet op te nemen.

De keuze voor Ruth Jacott was snel gemaakt: "Ik ken Ruth al jaren en we klikken heel goed. Ik bewonder ook haar werk, met name haar theatershows zijn altijd tot in de puntjes verzorgd. Ruth heeft mij altijd enorm geïnspireerd."

"Ik ben echt heel erg blij met het resultaat. Ruth en ik wilden dat het nummer zou knallen, en dat is volgens ons heel erg goed gelukt."'Uit Het Oog, Niet Uit Mijn Hart' is geschreven door Edsilia's echtgenoot/producer Tjeerd Oosterhuis en Jochum Fluitsma. De single is vanaf maandag te downloaden via iTunes.

donderdag 29 september 2011

Hiphop-producer en zangeres Sylvia Robinson (75) overleden

Hiphop-producer en zangeres Sylvia Robinson is donderdag 29 september 2011 op 75-jarige leeftijd overleden. Ze heeft de bijnaam ‘Mother Of Hiphop’, omdat ze de hiphopklassiekers Rapper’s Delight en The Message produceerde. Een woordvoerder van de familie van Sylvia Robinson meldt haar overlijden aan de Amerikaanse entertainmantsite S2S Magazine.Robinson (6 maart 1936) overleed aan hartfalen in het Meadowlands Hospital in Secaucus, New Jeysey. Ze was al zo’n vijf maanden erg ziek.

In 1979 kwam Robinson op het idee om een rapversie te maken van de Chic-hit Good Times. Het nummer werd uitgevoerd door The Suger Hill Gang, een groep rappers op het door Robinson opgerichte platenlabel Suger Hill Records.Rapper’s Delight werd de eerste raphit in de geschiedenis en zorgde ervoor dat het genre een groot publiek vond. Ook was het voor het eerst dat een bestaande compositie hergebruikt werd als basis voor een rapnummer; iets dat tot op de dag van vandaag gemeengoed is in de hiphopwereld.


Een ander belangrijk hiphopnummer dat Sylvia Robinson produceerde, was The Message van Grandmaster Flash & The Furious Five. Het nummer viel indertijd op vanwege het sociaal-politieke karakter van de teksten, iets dat tot dan toe ongebruikelijk was in hiphopplaten.

Voordat Robinson succes kreeg als producer en platenbaas, was ze actief als zangeres. In 1973 bracht ze onder de naam Sylvia haar grootste hit uit, het vroege disconummer Pillow Talk. De drumbeat van dat nummer is later gebruikt door Kate Bush (Running Up That Hill) en Fleetwood Mac (Big Love).


De vrouw die het samplen uitvond, werd later ook zelf regelmatig gesampled. Zo gebruikte Moby haar vocalen in zijn nummer Sunday (The Day Before Me Birthday) op zijn hitalbum 18 uit 2002.

Lys Assia wil opnieuw naar het Eurovisie Songfestival

Nadat ze voor Zwitserland 56 jaar geleden het allereerste Songfestival op haar naam schreef, wil Lys Assia voor de vierde keer deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Daarvoor doet ze een beroep aan de Duitse mister Grand Prix Ralph Siegel, die voor haar een nummer componeerde, en Jean-Paul Cara, die het lied van een Franse tekst voorzag. De titel van Lys Assia’s bijdrage is ‘C’était ma vie’.

In Zwitserland sluiten morgen (vrijdag 30 september 2011) de inschrijvingen voor de nationale voorronde af. Wie nog een kans op deelname aan de finale in december wil maken, moet zich haasten om zijn of haar inzending via internet op te laden. Dat deed ook de intussen 85-jarige Lys Assia.

De winnares van het allereerste Eurovisie Songfestival schreeuwt al sinds 2007 van de daken dat ze nog eens graag wil deelnemen aan het Festival. Het zou haar vierde deelname worden na haar zege in 1956, haar gedeelde achtste plaats in 1957 en haar zilveren medaille in 1958.
Om haar kansen op succes te vergroten, doet Lys Assia een beroep op de Duitser Ralph Siegel, de man achter ‘Ein bisschen Frieden’ voor Nicole (ESF 1982) en een paar tientallen andere succesvolle en minder succesvolle songfestivalbijdragen.

De tekst van ‘C’était ma vie’ werd geschreven door een andere oudgediende van het Eurovisie Songfestival Jean Paul Cara. Hij schreef  ‘L’oiseau et l’enfant’ voor de Portugese Marie Myriam (ESF 1977) . Met dit nummer won ze in 1977 voor Frankrijk het Eurovisie Songfestival. Dit was (voorlopig) voor het laatst dat Frankrijk het Eurovisie Songfestival won.

Steps covert ABBA

De Britse popgroep Steps is na tien jaar afwezigheid weer terug. Één van de redenen die het popkwintet geeft voor de breuk in 2001, is de relatie die Ian ‘H’ Watkins onderhield met Britney Spears en zijn verhouding met manager Tim Byrne. Dat blijkt uit de eerste uitzending van de vierdelige documentaire rondom Steps, die wordt uitgezonden op de Britse tv-zender Sky Living.Watkins raakte goed bevriend met Britney Spears toen Steps in 1999 haar voorprogramma verzorgde in de VS. De privileges van Watkins werden door andere groepsleden gezien als “divagedrag”.

De verhoudingen binnen de groep verergerden toen bleek dat Watkins een affaire had met Byrne, indertijd de manager van Steps. “Ik kon het niet geloven toen het ophield”, zegt Watkins over het einde van Steps tegen de BBC. “Ik dacht: ‘Ik zie jullie over een maand weer.’ Die maand werd tien jaar.”


Steps werd in 1997 opgericht door Byrne samen met songschrijvers Steve Crosby en Barry Upton, als vehikel voor diens liedje 5, 6, 7, 8. Toen het nummer een hit bleek, werd besloten het succes uit te bouwen met producer Pete Waterman, eerder verantwoordelijk voor hits van Rick Astley, Jason Donovan en Kylie Minogue.

Na drie studioalbums en zestien hitsingles (waarvan vijftien de Britse top 10 haalden en vijf de Nederlandse Top 40) nam Steps in 2001 afscheid. In oktober verschijnt het verzamelalbum The Ultimate Collection, met een cover van ABBA’s Dancing Queen als nieuwe opname.

dinsdag 27 september 2011

Hind versus Buma/Stemra

Via muziekfinancierderssite SellaBand sleepte Hind Laroussi (ESF 2008) in recordtijd 40.000 euro binnen voor het opnemen van haar album Crosspop, en vervolgens haalde ze ook nog eens 24.000 euro op voor de promotie ervan. Een onverwacht succesverhaal, zo lijkt, maar een klein jaar na de release worstelt de voormalig Idols-finaliste nog altijd met het aan de man brengen van de plaat.

‘Believers’, mensen die tien, twintig of meer euro beschikbaar stelden en daarmee behalve het album óók recht op een deel van de opbrengst kochten, vragen zich intussen op de site af wat er met hun geld gebeurd is. Hind en haar manager Eddie Tjon Fo wijzen met een beschuldigende vinger richting auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

„Ik had een plan opgezet met diverse mediapartners om het nummer Don’t leave me behind als gratis download beschikbaar te stellen”, vertelt Tjon Fo. „Daarmee hadden we in één klap 5,5 miljoen mensen kunnen bereiken, die zo in elk geval allemaal kennis zouden nemen van Hinds nieuwe plaat. Maar Buma/Stemra rekende voor dat we dan vooraf zes cent moesten betalen voor elke potentiële download; 330.000 euro dus. Niet alleen heb ik dat niet paraat, ik heb natuurlijk ook zeker niet de garantie dat al die mensen ‘m ook daadwerkelijk zouden downloaden. Het was niet eens onwil van hun kant, de regels van Buma zijn gewoon nog altijd niet ingericht op andere vormen van muziekdistributie. Alles is er nog gericht op fysieke verkoop in de winkel. Artiesten die in het verleden zonder overleg wél zulke acties hebben opgezet, kregen vaak maanden later nog een gepeperde rekening.”


Buma/Stemra houdt er een andere lezing op na. Woordvoerder Bas Erlings: „Het enige wat ze voor die download-actie hoefden te doen, is ons een schriftelijk akkoord laten zien dat de auteurs van het nummer ermee instemden dat het gratis weggegeven werd. En dat waren in dit geval Hind zelf en haar producer Steve Power. Dat hebben we haar management ook netjes gemaild, we hebben ze er zelfs nog een keer aan herinnerd, maar we hebben geen reactie meer gekregen. Het is erg vreemd dat ze nu de schuld bij ons in de schoenen schuiven.”

Tjon Fo, gepikeerd: „Volkomen kolder, die reactie van Buma! Ik héb ze zo’n afstandsverklaring namens alle auteurs gegeven, nadat ik ze eerst vergeefs gevraagd had om een voorbeeld van hoe je die op moest zetten. En zelfs mét die verklaring had ik die zes cent moeten betalen.” Erlings weer: „We hebben alleen maar een mailtje van hem gehad met: ‘alle schrijvers zijn ermee akkoord, hoor’. Ja, dat is natuurlijk niet voldoende, dat willen we wel even zwart op wit van de auteurs.”

Erlings zet zijn punt kracht bij door een mailwisseling op te sturen, waaruit inderdaad blijkt dat Buma welwillend tegenover de promotie-actie stond en alleen aan Tjon Fo aangaf wat de voorwaarden zouden zijn. In welk kamp de bal daarna is blijven liggen, is minder duidelijk. Ondertussen is op Hinds blog op SellaBand een aardige discussie losgebarsten waaraan Erlings, Tjon Fo en diverse believers deelnemen. De verwarring is groot, mede omdat de werkwijze van het vorig jaar failliet verklaarde en inmiddels door een Duits management overgenomen SellaBand niet altijd even helder is.

Dat op Wikipedia per abuis staat dat Crosspop de gouden status heeft bereikt, helpt ook al niet. In feite heeft de plaat nauwelijks verkocht, aldus Tjon Fo. „Hij is alleen maar op acht in de hitlijsten binnengekomen vanwege die 987 believers die het album bij de release kregen, plus misschien nog een dikke 200 in de gewone verkoop. Bijna alle andere exemplaren zijn weer teruggestuurd door de winkeliers; opbrengsten voor de believers hebben we zeker nog niet.” (Sp!ts)

Freddy Quinn (80) zal nooit meer optreden

Vandaag dinsdag 27 september 2011 viert de Oostenrijkse zanger en entertainer Freddy Quinn (ESF 1956) zijn tachtigste verjaardag. Hij is sinds het overlijden van partner en manager Lilli Blessmann in januari 2008 niet meer in het openbaar verschenen.

Hij zal ook nooit meer optreden. Quinn wil ook niet dat men weet waar hij zich nu is. Ook mogen er geen foto's van hem gemaakt geworden. Het gaat hem momenteel goed. Zijn tachtigste verjaardag viert hij in kleine kring. Een groot feest zal dus niet plaatsvinden. Gasten zouden dan zo wie zo de halve wereld rond moeten reizen. In de buurt van Singapore of zo.

Quinn verliet Hamburg na de dood van Blessmann (89). Hij wilde niet eindigen zoals andere artiesten , zoals bijvoorbeeld de inmiddels overleden Peter Alexander.. Ook was hij de paparazzi beu. Fotografen stonden de hele dag bij het kerkhof om foto's te maken van een gebroken Freddy Quinn. Voor zijn huis in Hamburg zijn nog altijd fotografen te vinden.

Freddy Quinn reist erg veel. Meestal alleen. Quinn is geen prominent figuur meer. Het publiek hoeft daarom niet meer te rekenen op een optreden in zowel in hallen als op de televisie. De mensen moeten dit maar accepteren. Hij dankt zijn fans wel voor hun loyaliteit.

Freddy Quinn werd op 27 september 1931 geboren als Manfred Petz in Niederfladitz in Oostenrijk. Zijn moeder, Edith Nidl, was van beroep journaliste en zijn vader was een koopman van Ierse komaf. Freddy werd in het begin van de jaren vijftig als zanger ontdekt. In 1954 sloot Freddy een contract af met het platenlabel Polydor. Het zou echter nog twee jaar duren eer zijn eerste plaatje "Heimweh" uitkwam. "Heimweh" is de Duitse versie van "Memories are made of this" van Dean Martin. Van "Heimweh" gingen in Duitsland meer dan twee en een half miljoen exemplaren over de toonbank. Freddy werd opslag een begrip in de Duitstalige landen. "Heimweh" bereikte de gouden status . Ook "Heimatlos" uit 1957 was goed voor goud en er zouden er nog meer volgen voor Freddy Quinn.

Freddy was gedurende zijn hele carrière ook te bewonderen in films. In zijn eerste film "Canaris", uit 1954, speelde hij een bijrol. Eind jaren vijftig en in de jaren zestig was Freddy wel ieder jaar te zien in een film of musical. Voor zijn filmcarrière kreeg hij twee Bambi’s en De Goldene Leinwand. Freddy werd in zijn lange carrière ook onderscheiden met vele televisie- en platenonderscheidingen. Een Otto van het Duitse muziekblad Bravo kreeg Freddy in 1960, 1961, 1962, 1963, 1964 (zilver) en 1965 (brons). De Goldene Europa van de Europawelle Saar kreeg Freddy in 1972 uitgereikt. Van Radio Luxemburg kreeg Freddy talloze Leeuwen uitgereikt. In 1970 kreeg hij van RTL de Gouden Zendtoren, in 1972 de Gouden Mercator, in 1976 werd hij in Argentinië onderscheiden met de El Gaucho Award en ook in 1976 kreeg hij de Circus Oscar Honor Award. Als zanger van het Duitse volkslied ontving hij de Herman Löns Award, de hoogste onderscheiding voor de vertolking in dit genre.

Op 1 mei 1956 vond in de Großen Sendesaal van de Kölner Funkhauses de Duitse voorronde plaats voor het allereerste Eurovisie Songfestival, georganiseerd door de Nordwestdeutscher Rundfunk. De presentatie was in handen van Heinz Piper. Er waren twee winnaars daar er het eerste Eurovisiejaar ieder land twee liedjes inzond. Een vakjury maakte aan het einde van de uitzending de twee winnaars bekend, het waren Walter Andreas Schwarz met "Im Wartesaal zum großen Glück", waarvan hij zelf de tekst en muziek schreef, en Freddy Quinn met "So geht das jede Nacht", tekst en muziek van Peter Mösser en Lotar Olias. Van de overige tien deelnemers, waaronder Lys Assia (ESF 1956, 1957 en 1958), Margot Eskens (ESF 1966), Margot Hielscher (ESF 1957 en 1958) en Gerhard Wendland zijn de liedjes onbekend gebleven.

Op 24 mei 1956 vond in het Zwitserse Lugano het eerste Eurovisie Songfestival plaats waar zeven landen aan meededen. Ieder land zond twee liedjes in. Nederland werd vertegenwoordig door Jetty Paerl met "De vogels van Holland", een compositie van Annie M.G. Schmidt en Cor Lemaire, en Corry Brokken (ESF 1957 en 1958) met "Voorgoed voorbij", een compositie van Jelle de Vries. België werd vertegenwoordigd door Fud Leclerc (ESF 1958, 1960, 1962) met "Messieurs les noyés de la Seine" en Mony Marc met "Le plus beau jour de ma vie". Gastland Zwitserland werd vertegenwoordigd door Lys Assia. Zij zong beide Zwitserse liedjes, "Das alte Karussell", een compositie van Georg Benz Stahl, en "Refrain", een compositie van Geo Voumard en Emile Gardaz. Laatstgenoemd liedje won deze eerste editie van het Eurovisie Songfestival.

Freddy werkte na het Eurovisie Songfestival verder samen met de Lotar Olias. Hij wist tijdens zijn tournees vele zalen vol te krijgen, hij werd een wereldster, zelfs tot in Japan. Hij nam vervolgens zijn platen ook op in het Japans, waaronder zijn Eurovisiebijdrage "So geht das jede Nacht". Ook nam Freddy platen op in het Spaans, het Portugees en het Nederlands. In het Nederlands nam hij bijvoorbeeld "Heimatlos" als "Zonder thuis" op. Freddy nam een elpee op in het Zuid-Afrikaans, die waarschijnlijk zelfs vele echte fervente Freddy Quinn fans niet zullen hebben.

Het succes was groot voor Freddy maar desondanks wilde hij zijn eigen weg gaan zoeken. Freddy en Lotar Olias besloten uit elkaar te gaan. Commerciële successen waren niet meer het belangrijkste voor Freddy. Hij wilde een volksidool worden. Zij grote voorbeeld was Hans Alberts. Het repertoire van Freddy werd hiermee anders, van Heimat-titels (Duitse volksliedjes) tot zeemansrepertoire en van musical tot country.

In 1966 verraste hij vriend en vijand met "Hundert Mann und ein Befehl", een protestlied. Hiervan werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. De opvolger, "Eine Handvöll Reis", was ook een protestlied. Freddy wilde echter geen protestzanger worden. "Morgen beginnt die Welt" dat hij samen met orkestleider Bert Kaempfert, opnam deed dat imago dan ook snel weer verdwijnen. Hij werkte in die tijd met verschillende producenten, waaronder Peter Orloff en Leo Leandros, de vader van Vicky Leandros (ESF 1967 en 1972).

De Schlager was in die tijd in Nederland een ondergeschoven kindje. Harry Thomas, zoon van een Franse vader en een Nederlandse moeder, vond dat hier maar eens verandering in moest komen. Hij begon in juli 1973 met het organiseren van het Schlagerfestival. De eerste vond plaats in het Limburgse Geulle, later verhuisde het jaarlijkse Schlagerfestival naar de Rodahal in Kerkrade. In 1977 was Freddy er voor het eerst bij. Hij werd later ook de presentator van het festival omdat hij goed Nederlands sprak. Het presenteren van het Schlagerfestival bleef Freddy tot in de jaren tachtig doen, waarna hij de fakkel overdroeg aan een andere Duitse zanger, Dennie Christian (Bernd Althoff).

Freddy bouwde naast zijn zangcarrière ook een gedegen carrière op als bühnester. Toneelstukken met Freddy in de hoofdrol werden kassuccessen. In april 1979 bracht Freddy in de Britse hoofdstad Londen een stuk in het Engels. De Britse pers was laaiend enthousiast. Freddy ging met dat stuk op tournee in Australië, Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en India.

Freddy maakte voor de televisie een serie uitzendingen rondom het circus. Hij hield veel van het circus, hij vond dat er een speciale atmosfeer hing. Hij was zelf een uitstekend acrobaat. Met gevaar voor eigen leven haalde hij de gevaarlijkste stunts uit, meters boven de grond. Op een touw, 40 meter boven de grond, maakte hij kopstanden op stoelen terwijl hij liedjes als "O mein Papa" en "Ja wir sind Artisten" zong. En dit alles zonder net én zonder verzekering daar geen enkele verzekeringsmaatschappij hem wilde verzekeren zonder het gebruik van netten.

Alles wat Freddy doet, doet hij met een hoge mate van perfectie. Hij spreekt een groot aantal talen en verkocht meer dan zestig miljoen platen. Maar één deed Freddy minder perfect. Terwijl hij een woning had in Zwitserland, waar hij keurig belasting betaalde, was Freddy de meeste tijd in Hamburg bij zijn vriendin en manager Lilli Blessmann, waar hij al meer dan achtenveertig jaar mee was verloofd (of zelfs mee was getrouwd). Freddy wist niet dat hij ook in Duitsland belasting moest betalen. Hij liep hierdoor een enorme belastingschuld op, welke eind 2004 900.000 euro bedroeg.

In november 2004 werd hij, in tranen, door de rechter in de Hamburgse rechtbank veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro. Als hij niet bekend had was zijn straf hoger opgelopen. De rechter zal ongetwijfeld rekening hebben gehouden met zijn inmiddels hoge leeftijd.

In januari 2008 overleed Lilli Blessmann op 89-jarige leeftijd.

maandag 26 september 2011

Blueslegende Harry Muskee (70) overleden

Blueslegende Harry Muskee is op 26 september 2011 overleden. Dat maakte goede bekende Johan Derksen maandagavond bekend in het programma VI Voetbal op RTL7.

Volgens Derksen was Muskee al enige tijd ziek. Muskee geboren op 10 juni 1941 in Assen ging op z'n vijftiende voor het eerst naar gitaarles. Op de mulo kwam hij in aanraking met jazz en dixieland. Met de broers Jaap en Henk Hilbrandie richtte hij de band The Mixtures op. Uit deze band kwam The Old Fashioned Jazz Group voort. De band speelde vooral op schoolfeesten in Assen.

Door onder meer de radiozender American Forces Network, voor Amerikaanse militairen die in het nabijgelegen Duitsland gelegerd waren, kwam Muskee in aanraking met bluesmuziek. Toen hij bij de platenzaak de elpee Live at Newport van John Lee Hooker aantrof, besloot hij dat hij deze muziek ook wilde gaan maken.

In 1961, toen Muskee 20 jaar oud was, overleed zijn moeder. Een jaar later stierf ook zijn grootmoeder. Niet lang daarna brak Muskee door met The Blizzards.

Na het uiteenvallen van Cuby + Blizzards toerde hij rond met formaties als Red White 'n Blue, de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Uiteindelijk bleek de originele naam Cuby + Blizzards de meest pakkende te zijn en onder deze naam, bijgestaan door de Groninger gitarist Erwin Java, toert Muskee alweer vele jaren door binnen- en buitenland. Window of my eyes was één van hun hits.

Op initiatief van de Friese gedeputeerde Gerard van Klaveren werd in 1997 aan de Voorstreek te Grolloo een standbeeld van en voor Harry Muskee opgericht. In 2003 kreeg Muskee een lintje. Hij noemde deze onderscheiding een erkenning van de blues.

Daarnaast presenteerde hij muziekprogramma's voor Radio Drenthe en maakte hij voor diezelfde zender een studiereis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, op zoek naar de wortels van de blues. Harry Muskee is 70 jaar geworden.

zaterdag 24 september 2011

Zangeres Vesta Williams (53) overleden

De Amerikaanse R&B-zangeres Vesta Williams is op donderdag 22 september 2011 overleden. Ze werd donderdagavond gevonden in een hotelkamer in een voorstad van Los Angeles. Het gaat vermoedelijk om een overdosis. Er zouden flessen van pillen op recept in de kamer zijn aangetroffen, aldus veiligheidsbronnen tegen entertainmentsite tmz.com.

Williams die op 1 december 1957 geboren werd als Mary Vesta Williams scoorde in de jaren tachtig  hits in de VS met onder meer Sweet sweet love, Once bitten twice shy en Congratulations. Once bitten twice shy bereikte in 1987 de elfde plaats in de Nederlandse Top 40. En stond er acht weken in. Het was haar enige hit in Nederland.
 
Vesta Williams is 53 jaar geworden.

vrijdag 23 september 2011

Dana doet opnieuw een gooi naar Ierse presidentschap

De allereerste Ierse winnares van het Eurovisie Songfestival, Dana Rosemary Scallon (ESF 1970) dingt weer mee naar het presidentschap van Ierland.
 
Het is namelijk al de tweede poging die ze onderneemt nadat ze op een derde plaats eindigde tijdens de verkiezingen in 1997. In 1999 was ze al lid van het Europees parlement en sindsdien is ze actief in de politiek. 
 
Dana die op 30 augustus 1951 werd geboren als Rosemary Brown won in 1970 met het nummer ‘All kinds of everything’ in Amsterdam het Eurovisie Songfestival. Ze was toen pas 17 jaar oud. Dana had verder hits als 'Fairytale' en 'I love how you love me'. Haar kerstnummer 'It's gonna be a cold cold christmas' groeide uit tot een evergreen.

donderdag 22 september 2011

Zanger Jürgen Marcus komt naar Venray

De Duitse zanger Jürgen Marcus (ESF 1976, Duitse voorronde 1975-1982) komt naar Venray voor een optreden. Hij zal deze verzorgen tijdens het driedaagse Oktoberfest, welke op 4,5 en 6 november zal worden gehouden.

Plaats van handeling is het voormalige St. Annaterrein aan de Noordsingel in Venray. Hier zal een grote tent in Duitse stijl komen te staan. Jürgen Marcus zal op zaterdagavond 5 november optreden. Op vrijdagavond 4 november is onder andere Dennie Christian van de partij.

Jürgen Marcus werd geboren op 6 juni 1948 in Herne als Jürgen Beumer.Hij studeerde af als monteur. Hij begon op te treden in beatbands in zijn thuisstad. In 1967 won hij het Europafestival in Brussel. In 1968 en 1969 was hij succesvol bij het beatfestival van Recklinghausen. Ook in 1969 speelde hij de rol van Claude in de Duitse versie van de musical "Hair".

In 1970 nam producent Jack White (oud PSV voetballer Horst Nußbaum) de knappe blonde zanger onder zijn vleugels. Hij bracht een eerste single uit "Nur du" (El Condor Pasa). Daarop volgden "Du bist mein ganzes Leben" en "Nur Liebe zählt". Zijn bekendste liedje komt uit 1972, "Eine neue Liebe ist wie ein neues Leben" dat 15 weken lang in de Duitse top 10 stond. Hij kwam regelmatig op de televisie.

Jürgen Marcus deed in 1975 mee aan de Duitse voorronde met het lied "Ein Lied zieht hinaus in die Welt". Hij werd hiermee negende op vijftien deelnemers. Een jaar later deed hij voor het Groot-Hertogdom Luxemburg mee aan het Eurovisie Songfestival met het Franstalige nummer "Chanson pour ceux qui s'aiment". Dit lied lijkt als twee druppels water op "Ein Lied zieht hinaus in die Welt". Zijn geboorteland Duitsland zag zijn uitstapje naar Luxemburg niet zitten. Hij kreeg derhalve ook geen punten van Duitsland. Jürgen Marcus werd uiteindelijk veertiende op achttien deelnemers. Het festival werd toen in Den Haag , Nederland gehouden. In 1982 deed Jürgen Marcus nogmaals mee aan de Duitse voorronde voor het Eurovisie Songfestival met "Ich würde gerne bei dir sein" eindigde hij op de vijfde plaats.

Bij Jack White bracht hij 23 singles en verschillende albums uit tot hij in 1979 bij hem wegging. In de jaren 80 bracht hij nog liedjes uit, meestal covers maar echt succes had hij er niet meer mee.Hij kwam in het nieuws met geruchten over zijn seksuele geaardheid dat hij toen nog ontkende.

 In 1998 deed hij met "Mach's gut bis zum nächsten Leben" mee aan de Grand Prix des Schlagers, hij werd zesde. In augustus 2004 verscheen zijn comeback-album "Ich glaub an die Welt". Op 13 juni 2008 verscheen het album "Für immer" geproduceerd door Schlagerlegende Christian Bruhn. Het allereerste kerstalbum "Tausend Lichter, tausend Kerzen" van Jürgen Marcus verscheen op 20 oktober 2006. De zanger nam ook platen op in het Nederlands.

Hij stond in totaal vijf keer in de Nederlandse Top 40. In 1972 met "Eine neue Liebe is wie ein neues Leben" (nummer zeven), in 1973 met "Ein festival der Liebe" (nummer acht), in 1974 met "Irgendwann kommt jeder mal nach San Francisco" (nummer 29), 1975 met " Ein lied zieht hinaus in die Welt" (nummer 16) en tot slot in 1976 met "Komm mit aus der Sonneseite der Strasse" (nummer 21).

Op 5 augustus verscheen zijn nieuwe CD-single "Ich schau in mein Herz" bij OSNATION Records waar hij sinds kort onder contract staat. Zijn nieuwe album volgt deze maand september.

Kaarten voor dit Oktoberfest zijn onder meer te bestellen bij Café De Uitmarkt en De Klokkenluider in Venray en via de Free Record Shop en vanLeest alsmede de Plusmarkt in Venray.

woensdag 21 september 2011

Leden R.E.M. gaan ieder hun eigen weg

De Amerikaanse band R.E.M. houdt het voor gezien. Na een carrière van ruim dertig jaar gaan Michael Stipe, Mike Mills en Peter Buck ieder hun eigen weg. “Als R.E.M., en als levenslange vrienden en samenzweerders, hebben we besloten om er een punt achter te zetten”, is er te lezen in een statement op de website van R.E.M.“We stappen eruit met een groots gevoel van dankbaarheid en van verbazing over wat we allemaal bereikt hebben”, vervolgt de band. “Aan eenieder die ooit geraakt is door onze muziek, onze welgemeende dank voor het luisteren.”

R.E.M. werd in 1980 opgericht door Stipe, Mills, Buck en drummer Bill Berry, die al in 1997 stopte. In totaal bracht R.E.M. vijftien albums uit, waarvan er in totaal zo’n zeventig miljoen exemplaren zijn verkocht. De laatste is het dit jaar verschenen Collapse Into Now.

Al sinds het debuutalbum Murmur uit 1983 was R.E.M. een band die positieve kritieken zaaide met zijn platen. Toen de band in 1988 zijn eerste album uitbracht voor Warner Bros. Music, het uiterst succesvolle Green, wist R.E.M. ook het grote publiek te bereiken met singles als Stand en Orange Crush.

Pas met de albums Out Of Time (1991) en Automatic For The People (1992) werden de leden van R.E.M. heuse supersterren. Singles als Losing My Religion, Shiny Happy People, Everybody Hurts, Man On The Moon en Nightswimming zijn de meest bekende nummers van R.E.M. en groeiden uit tot popklassiekers.

Adele taboe in pianowinkel

Een pianowinkel in de Ierse hoofdstad Dublin verbiedt het haar klanten om nog langer liedjes van Adele te spelen. Dit omdat de kabinetsmedewerkers haar muziek niet langer kunnen aanhoren. Vooral Someone Like You wordt veel gespeeld.Dat meldt de Britse krant The Independent.

De eigenaar van de pianowinkel heeft een bordje voor het raam gezet met daarop de tekst “Strictly NO Adele”. Het verbod geldt overigens niet enkel voor het repertoire van Adele, maar ook voor Für Elise van Beethoven en alles van filmcomponist Michael Nyman.

Een medewerker van de pianowinkel Opus II noemt Someone Like You van Adele “het piano-equivalent van Stairway To Heaven”, het beroemdste nummer van Led Zeppelin. Someone Like You is de enige Amerikaanse nummer 1-hit ooit met enkel vocalen en pianobegeleiding.

Coldplay komt weer naar Nederland

Coldplay is eind dit jaar weer in Nederland te vinden. De heren verzorgen op zaterdag 17 december een concert in Rotterdam. Dat maakte concertorganisator Mojo maandag bekend. de Britse band was dit jaar een van de hoofdacts tijdens Pinkpop.


De nieuwe plaat van Coldplay, Mylo Xyloto, verschijnt volgende maand. Een aantal nummers van dat album bracht de band al tijdens Pinkpop ten gehore. Het festivalpubliek maakte kennis met onder meer Hurts Like Heaven, Major Minus en Charlie Brown. Op Mylo Xyloto, dat vanaf 21 oktober te koop is, staat bovendien een duet met Rihanna.



De voorverkoop voor het concert van Coldplay in Ahoy gaat vrijdagochtend van start. De band, die momenteel door de Verenigde Staten toert, kondigde maandag een Europese tournee aan. Eind dit jaar staan ook concerten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland op de agenda.